Cuști tip iglu pentru viței
Aceste adaposturi tip iglu sunt destinate cresterii in exterior a viteilor nou-nascuti asigurandu-le acestora din prima zi de viata conditii optime de dezvoltare.
In acelasi timp, datorita padocului cu zabrele, le asigura viteilor contactul vizual cu ceilalti congeneri, evitand in acelasi timp contactul tactil care poate duce la aparitia unor vicii care nu se mai pot corecta (viciul suptului).
Custile tip iglu sunt disponibile in doua variante:
- Adapost individual tip ‘Standard’
Dimensiuni: 1,5m x 1,20m x 1,25m (A x D x H) - Adapost individual tip ‘Confort’
Dimensiuni: 2,0m x 1,20m x 1,4m (A x D x H )
A= adancime; D= deschidere; H= inaltime
Poarta padocului este amovibila si poate inchide atat padocul cat si cusca tip iglu pe timpul efectuarii curateniei in zona padocurilor, fara ca viteii sa fie evacuati din adaposturi.
Materialul din care sunt confectionate custile este un material compozit (poliester armat cu fibra de sticla) care il face deosebit de rezistent in exploatare: este insensibil la radiatiile ultraviolete, la frig si caldura iar culoarea alba a igluurilor face ca acestea sa nu se supraincalzeasca in perioada calda a anului
Un alt aspect important este faptul ca igluurile sunt realizate dintr-o singura bucata iar interiorul lor este acoperit cu un gel special. In acest fel nu exista nici un fel de crapaturi ori asperitati la interiorul custilor, locuri in care se pot dezvolta cu usurinta germeni patogeni care pot declansa afectiuni respiratorii la vitei.
Sunt foarte comode in utilizare, prin rabatarea padocului facilitandu-se efectuarea curateniei spatiului de sub padocuri totodata putand fi mutate cu usurinta de o singura persoana, datorita greutatii reduse si echiparii lor cu roti de transport.
Izolarea vitelului
Viteii se nasc fara anticorpi si singura cale pentru a obtine rezistenta necesara la mediul inconjurator este consumul in primele zile de viata a colostrului matern sau reconstituit. Izoland vitelul nou nascut de toate sursele potentiale de infectie, riscul imbonavirii lui scade, in momentul in perioada in care animalul este cel mai vulnerabil. Infectiile incrucisate sunt prevenite prin adapostirea viteilor in custi exterioare individuale.
Aerul proaspat
Cand sunt afara, viteii nu sunt expusi curentilor de aer si au suficient aer proaspat. Aceasta combinatie de aer proaspat, soare si izolare de sursele de infectii asigura obtinerea unor vitei sanatosi, puternici si rezistenti. In plus, temperaturile scazute nu sunt o problema pentru vitei. Desigur, cusca tip iglu Urban asigura protectia la temperaturile scazute, prin asigurarea unui climat uscat si fara curenti, conditii esentiale pentru dezvoltarea fara probleme a viteilor dumneavoastra.
Igiena
Igiena este deosebit de importanta. Cand viteii sunt cazati in custi individuale, igiena poate fi pastrata cu usurinta. Datorita acoperirii suprafetei interioare cu un strat de gel rezistent aceasta nu prezinta asperitati in care s-ar putea dezvolta microorganisme greu de indepartat. Datorita formei indelung cercetate custile tip iglu nu prezinta unghiuri, crapaturi sau asperitati in care sa se poata colecta murdaria.Spalarea, dezinfectarea si un strat nou de paie asigura vitelului urmator un adapost perfect pentru o dezvoltare optima.
Supraveghere usoara
Prin plasarea custilor pe un platou uscat si ferit de curenti observarea viteilor este foarte usoara iar alaptarea, adaparea , hranirea acestora devine o placere. De asemenea curatarea custilor este usurata considerabil datorita posibilitatii rabatarii padocurilor si blocarii viteilor in interiorul adapostului cu ajutorul panoului frontal. Poarta padocului poate inchide cusca astfel incat vitelul sa fie inchis in adapost si prin ridicarea padocului se poate curata cu usurinta zona exterioara. De asemenea cusca poate fi rabatata in interiorul padocului pentru a putea fi curatata si zona din interiorul custii sau pentru a fi tranportata.
Custile sunt construite din poliester armat cu fibra de sticla: rezistent si durabil; de aceea nu sunt afectate de radiatiile ultraviolete, de temperaturile extreme, precipitatii. Aceasta da practic custilor o durata nelimitata de utilizare. Durabilitatea materialelor din care sunt construite este aproape nelimitata. O dovada in acest sens este faptul ca sunt utilizate de peste 40 de ani in tarile vestice (Olanda, Danemarca, Germania, Franta etc.) cu zootehnie dezvoltata fara nici un fel de problema
Adapost racoros si spatios
Forma perfecta a unei custi tip iglu asigura rezistenta si stabilitate marita, facand nervurile si profilele de intarire de prisos. Datorita dimensiunilor riguros calculate ale custilor vitelul dispune de spatiu atat pentru odihna cat si pentru a se intoarce in interiorul custii. Culoarea alba a custilor previne supraincalzirea in perioada calda a anului. Ventilatia naturala asigura un climat potrivit in interiorul custii.
Usurinta in exploatare
Custile, sisteme pe care le utilizati zilnic, sunt foarte usor de manevrat. Portile usor de demontat fac curatarea adapostului rapida. Prin ridicarea padocului se pot indeparta paiele de la mai multe adaposturi in acelasi timp. Adaposturile, incluzand padocul si vitelul pot fi mutate cu usurinta, fapt care duce la economii de timp si totodata de bani.
Confortul animalelor
Datorita ventilatiei naturale din interiorul custilor, spatiu de odihna al vitelului ramane uscat si fara curenti de aer. Custile asigura o izolare la lumina solara fapt care reduce stresul termic din perioada calda a anului.